Program UF 2021

Ursinnig festival 2021 startade 5/6
Vilken dag det blev – ursinnigt bra faktiskt!

Andra spadtaget för Jernbanetorget togs av Ingrid och barnbarnet Naima med förhoppning att detta blir en plats för många trevliga möten. Målet är invigning sommaren 2022.

SARA-orden broderade på kökshanddukar gavs till Missenträsk bygdegårdsförening med lyckönskningar till utställningen Sara i byn – byn i världen

Floride höll ett tal om vad ursinne, kultur, hembygd och framtidshopp är för henne “Jörn är min hemort nu” Lyssna och berörs!

Jörns bibliotek fanns med hela dagen, på cykel. De informerade om sommarutmaning och världens bibliotek.

Maria Lundström representerade biblioteket i Jörn

Växter som grott runt om i bygden sedan Fröcermonin 2020 planterades, för Ursinnet och Jörnsbygden. Ett symboliskt hål i jordbädden grävdes även för Pär Wiksten och Ulph Nyströms paradisträd som utlovats dyka upp fram på höstkanten.

Kulturnämndens ordförande Daniel Sjögren (S) kom med en blå bolltistel men sanningen att säga hade han fått fixa en ny då frösådden slagit fel. För Carina Sundbom (C) hade det gått bättre, hon kom med en fin planta pastell aklejor. Värst hade det ändå gått för Agneta Hansson (V) vars planta för ändamålet frusit ihjäl. Tack för att ni kom och lycka till med bygdebingon.

Månne en landsbygdsdebatt i blomrabatten mellan Daniel Sjögren, Carina Sundbom och Britt-Marie Hedman?

På staketet mot järnvägen fick vi ta del av fotoutställning Växtkraft av Skellefteå Fotoklubb som ni kan se hela sommaren.

Passa på att njuta av de fina bilderna innan sol och regn gör ytan suddig…

Vi lyssnade till berättelser från Skellefteå Berättarförening om bönder, språket och kraftmätningar. Var det inte tallar som slets upp med rötterna så var det järnspisar som bars, en i varje näve. Tack för skratt och ord för eftertanke. Basim bjöd även i år på vacker musik.

Jan Sehlstedt, Karin Häggmark berättare, Basim Jamal klarinettspel, Rose-Mari Lindfors berättare och Ann-Sofie Burström arrangör UF.

Take Away fikat var ett uppskattat inslag även i år och det syntes att vi alla längtar efter social kontakt men ändå respekterar gällande riktlinjer. Ingenstans kunde vi se stora grupper samlas utan alla tog ansvar.

Betty Åman var en av de ansvariga för fikat på Lindbloms gård.

I Jörns kyrka Jörn-Bolidens församling fick besökarna se utställningen Bryderier av Kerstin Schmidt både på lördag och söndag.

Utmaningen att upptäcka vackra Jörnsbygden i Bygdebingon och tipstävlingen för barn – Sverige startade och räcker till 5/8.

Festivalstämningen fortsätter under sommaren i Jörnsbygden se Program med länkar till respektive arrangör

Lyssna på oss! Människor och kultur i Jörn Berättelsen om ett projekt inom den nationella satsningen Kreativa platser.

Kontakt: ursinnigfestival@gmail.com