Året runt

Via denna sida hittar du de aktiviteter och program arrangörsgruppen för Ursinnig Festival ordnar självständigt eller tillsammans med andra utöver den årliga festivalen. Med start 2022

Förslag på samarbeten maila ursinnigfestival@gmail.com så tar vi kontakt.

Bild på de som fram till 2023-05-10 har läst Sara-texter på Jörns bibliotek.

2023-05-10 SARA utmanar – ORKA! Örjan Berglund läste ett brev som han skrev som 17 åring tillsammans med Sara för att protestera mot den borttagna belysningen på stationen i Missenträsk. Jennie Samuelsson läste ett tal som Sara höll på Luleå tekniska högskola när hon var där tillsammans med Jörns ungdom, klass 9 födda 1963. Vi vill bo kvar här uppe – hjälp oss! Det kom 32 besökare.

2023-04-12 SARA utmanar – ORKA! Rose-Marie Lindfors läste ett tal som Sara hållit på en hemvändardag i Granberg 1979. Egon Karlsson och Rolf Enqvist berättade om Granbergs historia. Det kom 52 besökare.

2023-03-15 SARA utmanar – ORKA! Kjell Hanseklint bjöd på ett tal som Sara hållit om ockupationen av Vietnam och sedan läste han ett stycke som Kurt Salomonsson skrivit om hur han jobbat i Jörn och skrivit hemliga under golvet på Jörns Järnvägsstation. Det kom 18 besökare.

2023-02-15 SARA utmanar – ORKA! Kulturnämndens ordförande Daniel Sjögren besökte och läste ett tal som Sara höll på sin farbrors begravning, om det stora orden som tack och förlåt. Sen lyssnade vi på Floride Batungwanayo och Ingela Frän om Ordens betydelse för dem. Det kom 19 besökare.

2023-01-18 SARA utmanar – ORKA på Jörns bibliotek, i samarbete med JESS och Sara Lidman-sällskapet. Världen idag är sannerligen invecklad – Tillsammans kan vi utvecklas. Under 2023, Saras jubileumsår, träffas vi en gång i månaden och lyssnar till 12 läsare med 12 Sara-texter. Kanske går vi tysta och tankfulla därifrån. Kanske avslutas mötet med att någon tar upp tråden och säger ”He va då själve ….” Vissa kvällar blir det även besök och berättelser från någon Lifsens by. Först ur Harald Larsen som berättar om Sara som brevskrivare. 17 besökare kom.

2022-12-31
Ring SARA Ring! – Nyårsnatten 2022
Tillsammans ringde vi in Sara jubileumsår 2023. Det år som Sara Lidman skulle ha fyllt 100 år. En massa trevliga aktiviteter och arrangemang väntas under året. Vi passade även på att hylla Birger Vikström. Tal, dikter och musik framfördes under 2022 års sista 30 minuter. Ett uppskattat inslag var uppspelning av Pär Wikstens tonsatta visa Ord och handlingar utifrån Birgers diktsamling Bilder.

2022-12-10
Jörns första ute-Nobelfest på Jernbanetorget #vigorskelleftea
Ta här del av alla bilder från dagen.


2022-10-24
Årets Berättarfestival är genomförd. I Jörnsbygden hade vi även i år ett flertal programpunkter för er att välja bland exempelvis författarbesök med Martin Karlsson i Granbergsträsk och berättarcafé på JESS, Lifsens byar – om den stora smällen i Näsbergsgruvan 1949 samt minnen & berättelser från Näsberg, Snorum, Hobergsträsk, Hej, Ulriksberg och Kaxliden. Tack alla som kom.
Foton (Jennie Samuelsson) nedan från utflykter i samband med inventering berättelser “Lifsens byar”.

Nasaloppet 2022-03-12 – Jörnsambassadör
I samband med prisceremonin vid årets Nasalopp uppmärksammade vi Johan Samuelsson SK Järven för en hedersinsats i Vasaloppets jubileumsvasa. Johan hamnade på en beundransvärd 4:e plats. Han åkte loppet iklädd en dräkt som mamma Marianne Rönnlund Samuelsson sytt.

Johan utsågs till Jörnsambassadör och fick en JÖRSCHAR t-shirt. Grattis!
T-shirten har tagits fram av Mikael Persson och kommer att säljas av JESS i framtiden.

Johan Samuelsson precis utsedd till Jörnsambassadör.
Foto Ingrid Åman

Alla Hjärtans Dag 2022-02-14
Dikter i skymningen på Kärleksstigen utefter Grundträskån.
Ta del av texterna här. Stämningen var fantastisk i den kalla och stjärnklara kvällen. Tack alla 47 deltagare som trotsade mörker och kyla.

Midvinterkalendern ordnades i december 2020. Se alla bidrag här.

Foto: Anette Eriksson