Festivalen 2022

Fredag 3/6 – söndag 12/6 var årets festivaldagar.
Vi arrangörer är mycket nöjda över att det kom så många besökare på de allra flesta program. Det fanns drygt 70 program att välja på under de 10 dagarna. Vi lyckades behålla ursinnet som drivkraft, stå emot två år med pandemirestriktioner och nu i år skapa en festival där vi fick mötas i verkliga livet. Och som vi har mötts! Nästan alla arrangemang har varit välbesökta, långt mer än vi hade vågat hoppas på och det känns verkligen inspirerande och roligt att det uppskattas och förenar.

På denna sida publiceras axplock av det som har genomförs men eftersom det var flera programpunkter varje dag under 10 dagar hanns det inte att dokumentera från alla tillfällen. Vi uppskattar allt engagemang och jobb som ni alla medarrangörer lagt ner för att få till detta Ursinne. Det var en extra krydda i vardagen att under festivalens alla dagar kunna äta ursinnig pizza, kurdiska smakportioner, läckra bakverk och frasiga våfflor. Titta, återupplev och börja se fram emot 2023. Fullständigt program Bygdebingon pågår till 5/8-22

Invigningsdagen 4/6 – Folkets park i Jörn
Tack för att ni kom! Som arrangörer är vi mycket nöjda med dagen och hoppas att ni hade det bra. Ella Linderstedt höll ett fantastiska invigningstal om hur hon upplever det att bo och leva i Jörn. Talet satte prägel på dagen och resten av festivalen.
Ellas tal

Urpremiär av låten gjordes på invigningen av Ursinnig Festival 2022. Se texten här
Jazzcafé i logen på Jörns Folkets park. Blues för Jörn blev ett spontant avslut och publiken uppmanades att lyssna noga, för vi skulle inte få höra denna blues igen… men teknikens under, här har ni den. Tack Elisabeth för att vi får dela den till alla som var där och ni som inte hade möjlighet.

Danssaga, Stenmålning, Lifsens byar, Ortsnamn i Jörnsbygden & Jazzcafé

Ett stort antal barn och vuxna deltog i danssagan och stenmålningen.
Ulf Lundström berättade om historien bakom ett flertal ortsnamn i Jörnsbygden. Information om Lifsens byar, ett samarbete mellan Sara Lidman-sällskapet och JESS med syfte att lyfta Jörnsbygden, människor, platser och berättelser. På eftermiddagen fylldes logen snabbt inför jazzcafé med Tommy Forsells kvintett och Liz Lundberg.

Fredag 3/6 – söndag 10/6 utställning Skapande Våg
På konst- och samlingsutställningen möttes besökare av konst utifrån flera olika uttrycksformer. Det fanns tavlor i akryl, akvarell, olja, broderi men också animation, bildberättande och musik. Utställningen blev välbesökt under hela festivalen.

Inspelad rundvandring på utställningen som höll till i lokalen K2 på Kyrkogatan 2 Jörn

Söndag 5/6
Berättarvandring på Österjörns kyrkogård och Öppet hus i byagården. Ännu en trevlig dag med sol, vind, berättelser, fika och spännande möten. Berättarvandring under guidning av Lennart Wikbladh där både skratt och allvar inrymdes. Simon Samuelsson berättade om perennplanteringar och askgravlundens förnyelse. Efteråt besökte flertalet av de frusna vandrarna byagården för kaffe med dopp. I fjol under rådande pandemi var det ett 20-tal besökare och i år var det drygt 60 besökare, nästa år…

Måndag 6/6
Firande på hembygdsgården med tal, sång, blommor brödförsäljning och många många trevliga möten mellan alla som besökte. Kl 14 var det Berättartimme med Ulf Berglund som berättade egna anekdoter från sin uppväxt i Jörn och Jan Sehlstedt från Skelleftebygdens berättarförening som delade historier från bland annat Granbergsträsk och Lindå.

Öppethus på Mind Detonator, Game Village Jörn fick också många besök.

Jan Sehlstedt från Skelleftebygdens berättarförening

Onsdag 8/6
Berättarcafé I Gustav Vasas spår med Johan Samuelsson
Närmare 50 besökare gästade när Johan berättade som sin resa mot Jubileumsvasan och sedan själva genomförandet. Mycket spännande och bra uppbyggd berättelse. Vilken berättare och framförallt vilken kämpe! Jubileumsvasan gick av stapeln i februari i år och var så långt som möjligt en kopia av det första Vasaloppet 1922. Johan kom på en hedersvärd 4:e plats trots skidproblem. Inte för inte han är en av våra Jörns ambassadörer!

Torsdag 9/6 + fredag 10/6 Öppen verkstad Lindbolms fick många besök

Fredag 10/6
En dag med Skillingtryck, öppen verkstad och utställningar. På JESS arrangerades Jörning en workshop och fotosafari på samhället arrangerat av Museum Anna Nordlander MAN. Vid middagstid startade Matmys med matlagningsgruppen från 2020. Maträtter hade lagats upp och smakportioner erbjöds till självkostnadspris och så fann det möjlighet för den som ville att dela med sig av olika matminnen, ett samarrangemang JESS, ABF och Tjärdalen grillvagn.

Lördag 11/6
Jörning fortsatte och redan kl 10 på morgonen hade Skellefteå museum ett välbesökt program om Jörn då, i dag och i framtiden. Sedan var det dags för Berättarcafé Minnen från Fridhem – Älgjakten där farmor Ellinor Backman Möller guidade barnbarnet Vilja Möller i minnen och berättelser från framförallt älgjakten. Lokalen fylldes till sista stol och minnen väcktes hos gammal som ung. Det blev också en fin påminnelse om vikten av att mötas, se och bekräfta varandra människor emellan.

I Missenträsk byagård, utställningen Sara i byn – byn i världen tog byns eldsjälar emot och välkomnade gäster och hedersgästen Malin Ackermann som pratade om sin bok Kaos, Kamp, Lev! och om sina känslor för byn, som hon känner sig så hemma och välkommen i.

För den som sedan hade energi kvar fanns massor mer att se och uppleva, öppet hus i Pärlström/Hornsträsk, utställningarna Skapande våg och Ebba Lagergren samt Stenbingo efter elljusspåret.

Söndag 12/6
Festivalens sista dag bjöd på, förutom utställningarna även familjedag på Jörnsborg, vänskapsmatch i fotboll, stenbingo, gospelworkshop, gospelkonsert och en titt in bakom kulisserna på Musikanternas uttåg med regissör Bobo Lundén och skådespelarna Florian Johansson Granqvist och Jörns egen Amelie Ingabire.

Familjedag på Jörnsborg
Bakom kulisserna på Musikanternas uttåg. Passa på att se teatern i januari när den sätts upp igen. Foto Floride Batungwanayo och Jennie Samuelsson

Tack igen för att ni kom och hoppas att ni precis som vi arrangörer känner att detta Ursinne tillför någonting och behövs årligt återkommande. Nu när vi arrangerat fyra festivaler och den femte är inom räckhåll behöver vi utvärdera själva och vi tar gärna emot konstruktiva synpunkter från er också – festivalen är till för oss och skapas av oss.

Använd gärna mailen ursinnigfestival@gmail.com