Festivalen 2023

Program 3 – 7/6
Nedan kort rapport från genomförda program.

Lördag 3/6 – Folkets park i Jörn
Invigningstal av Rose-Marie Lindfors, 5-års jubileum. Hur var det då och vad har hänt sen dess. Ta del av talet här

Musikcafé för alla åldrar med Half the Way Band. Lyssna även på berättelsen om deras namn, vad har det med Jörn att göra? Äntligen fick de uppträda i Ursinnets tjänst. Uppträdandet blev mycket uppskattat. Namnet har de för att de tidigare, i flera år, varit deltagare bosatta i Skellefteå och Arvidsjaur och träffats i Jörn, på halva vägen, för att öva.

Berättelser vid elden för alla åldrar med Skelleftebygdens berättarförening som även kokar soppa, på en sten. De4 blev bra uppslutning runt elden meen så fort Rose-Marie i den 4:e berättelsen sa ordet regn, började det verkligen regna och det ordentligt så vi fick packa ihop och gå in för att höra resten. Berättelserna handlade om vad man kan göra av sitt ursinne, att möta problemen och hantera eländet, att markera var gränsen går, att inte ta ut problemen i förskott, att leva i nuet. Det var också historier om hur man aldrig kan veta vad som är sant, eller lögn samt hur samarbete och generositet kan leda till en fantastiskt gemenskap. I den sista berättelsen skapas en god soppa, den bjöds sen publiken på, en värmande älgköttsoppa.

Vrånglåtar från Jörn – Till minne av Gunnar Lindgren. Gunnare egna visor framfördes av Elisabeth, Liz Lundberg sång, Kenneth Johansson sång och gitarr. Agneta Berglund läste några av Gunnars visor som dikter. Det blev ett känslosamt framförande som avslutades med födelsdagssång och hyllning av Britta Lindgren.

Jörnsrevyn bjöd på sång, musik och skratt.

Stenmålning var det flera som ville testa.


Dagen är ett samarrangemang med Jörn Folketspark.

Söndag 4/6

Testa Boule och Våffelfika ordnas av Jörns HIF. Även 5/6.

Jubileumsfirande på Jernbanetorget – Jörn och järnvägen 130 år. Med erfarenhet från invigningsdagens väderlek bestämdes att fira inne i stället. 40 besökare lyssnade på Harald Larsen som berättade om sin kommande bok Levnadstrådar – ett och hundra år med Sara Lidman. Sen trollband Lennart Granvik publiken i sin gestaltning av Didrik när han berättar för Anna-Stava att Tranan pekar ut platsen för järnvägsstationen.
Tips har du inte sett filmen Jörn 100 år eller läst boken Jörn 100 år så gör det om du är intresserad av Jörns historia.

Workshop brodera din plats – Jörn. Lokal JESS. Tyvärr kom inga deltagare.

Gospelkonsert i St Mikaelskyrkan lockade många besökare, vilket även öppethus på Mind Detonator gjorde.

Måndag 5/6

Bokfrukost med tema ursinne på JESS lockade sex personer. Det bjöds på frukost, flera boktips, berättelser och minnen från både ursinne och böcker.

Öppethus på Lindbloms gård

Tisdag 6/6

Traditionellt nationaldagsfirande på Hembygdsgården. Mycket människor hade samlats i det vackra vädret för att mötas, titta på och köpa blommor, fika och hamburgare och inte minst höra tal och Arne Larssons berättelser om hembyborna som framfördes av Torbjörn Åman.

På kvällen genomfördes kreativ workshop Kavla lera under ledning av Betty Åman.

Onsdag 7/6

Inbjuden publik fick på onsdagens förmiddag ta del av en dans- och berättarföreställning som eleverna på förskola och skolan i Jörn skapat i projektet Världshavens barn, Sara Lidman 100 år. För projektet har JESS Jörns Evenemang & Samhälls Service ansvarat med hjälp av Katja Palmgren Skellefteå Dans- och Balettförening och Rose-Marie Lindfors och det finansieras med beviljat bidrag från Region Västerbotten. Tack för en jättefin föreställning och det arbete ni lagt ner.

Programmet SARA utmanar – ORKA! avslutade årets festival. Publiken fick lyssna på Sara-tal framfört av Ingalill Degerfelt om kamp och rättvisa, lika aktuellt nu som då. Sen fick vi inspireras av Saravarelsen Malin Ackermann som med inlevelse berättade om sig själv, känslan av att inte veta hur man vill leva sitt liv, vad kris gör med en människa och drivkraften till förändring. Om allt detta går också läsa i hennes bok KAOS, KAMP, LEV!