Om

Såvitt man bor i en by, måste man bry sig. Sara Lidman

Ursinnig Festival är slutprodukten av projektet Lyssna oss i Jörn som finansierades av Kulturrådet och drevs av Skelleftebygdens berättarförening tillsammans med bland annat JESS och Skellefteå kommun under åren 2017-2019. Firandet 24/5 – 6/6-19 var ett 14 dagar långt avslut men också början på en ny kulturresa i Jörnsbygden.

Mer information om bakgrund och projektet hittar du här.

2020 var världen begränsad av den pandemi som drabbat oss alla. Festivalen genomfördes då framförallt digitalt här på hemsidan men också lokalt i Jörns centrum genom utställningar i flera skyltfönster. Det kändes viktigt att hålla liv i Ursinnet för att processen som påbörjats inte skulle avstanna.

2021 präglades även festivalen av gällande pandemirestriktioner. Upplägget blev nu i stället att starta 5/6 och sedan sprida ut flera mindre arrangemang runt om i Jörnsbygden fram till 24/10.

2022 blev det så åter möjligt att träffas i verkliga livet, utan restriktioner om avstånd och munskydd. Festivalen varade nu i 10 dagar från 3-12/6 och i stort sett alla program var välbesökta. Största publiksiffran var under invigningsdagen 4 juni program med tal, musik, berättelser och lek fyllde dagen på Folkets park och 6 juni då hembygdsområdet äntligen kunde öppnas upp för nationaldagsfirande, blommor, berättelser, sång, nybakat bröd och mycket mer.

Nästa år, 2023 är det dags för 5-års jubileum av den Ursinniga Festivalen. Planerna är redan i gång och om du har idéer som du vill förverkliga kontakta oss så kanske vi kan genomföra det med gemensamma krafter. 2023 kommer också att innebära en mängd övriga arrangemang utifrån jubileumsår Sara Lidman som skulle ha blivit 100 år. Eftersom festivalens Ursinne mynnar från Sara och hennes kraft kommer det att uppmärksammas i många olika former.

Vi tillhör och vi tillför!

Hälsningar samordningsansvariga Ann-Sofi Burström, Eija Åman och Jennie Samuelsson