Jörnsbygdens Nobelfest

2022-12-10 genomfördes jörnsbygdens första Nobelfest, ute på Jernbanetorget. Ett stort antal människor valde att trotsa snö och kyla för att träffas. #vigorskelleftea

Sedan många år har det varit tradition att personalen på Vård- och omsorgsboendet Björkhammargården i Jörn anordnar en Nobelfest tillsammans med de som bor där. I fjol, under brinnande pandemi, lyftes idén om att utvidga – tänk en Nobelfest ute för hela jörnsbygden… Från idé till handling!

I dag har vi tillsammans genomfört jörnsbygdens första Nobelfest på ett snöigt Jernbanetorg. Drottningen som gestaltades av Maj Lidström höll tal och berättade för oss varför vi i Sverige firar denna dag, till minne av uppfinnare Alfred Nobel som dog 1896. 1901 delades det första Nobelpriset ut. Hittills är det 33 svenskar som fått Nobelpriset, bara tre kvinnor och enligt Wikipedia ingen jörnsbo. Kanske någon av de prinsar och prinsessor som besökte Jernbanetorget är en framtida pristagare! “Det kan gå – Det är möjligt”. Mer kunskap om Nobel hittar du här Nobelprizemuseum.

Tack Helen Holmberg-Bergmark för idén! Tack till Skellefteå kommun, Jörns bibliotek, Coop Nära Jörn, GK Finans AB i Jörn, Svenska kyrkan och Latitude 65 för bidrag att genomföra ett glittrigt firande av kreativiteten och uppfinningarnas dag. Tack alla ni som kom trots snö och kyla.

Dagens Nobeldikt

Nobeldikten var skriven av Em Prieto från Mind Detonator, ett av Jörns många nystartade företag.

Här finns alla bilder från dagen, sorterade utifrån fotograf.

Linus Lindblom

Katie Leuenberger

Jennie Samuelsson