Festivalen

Ursinnig Festival 2024 genomförs 5-9/6.

Onsdag 5 juni
Järnvägsstationen i Jörn, öppet kl 18 – 20

kl. 18.00 Invigning av den 6:e festivalen
kl. 18.15 Vernissage utställningen Återblick Sara & Missenträsk av Thord Möller som berättar om sitt skapande tillsammans med hustrun Barbro.
kl. 18.15 Öppnande av utställningen Näver ur gömmorna
En utställning av fyra kvinnors samlade näverhantverk. I allas våra skåp och lådor finns många hantverk av näver undanstoppade. Några frågor av nostalgisk karaktär som du gärna får fundera över. Har du några föremål av näver framme i ditt hem? Vet du vem som har tillverkat sakerna och till vem? Är det användbara saker eller prydnader?

Näver har historiskt sett haft många olika användningar: tak- och golvtäckning, bandage, båtbyggen, ryggsäckar, tändmedel, fiskeredskap, förpackningsmaterial, konst, betalningsmedel och skrivmaterial. Redan för femtusen år sedan finns dokumenterad användning av näver. Den så kallade Ismannen, som hittades i Alperna på 1990-talet hade flera näverburkar i sin ägo, liksom pilar limmade med nävertjära. Egtvedflickan, som är ett av de bäst bevarade nordiska fynden från bronsåldern var också omgiven med näverföremål på sin viloplats i gravhögen.

Torsdag 6 juni
Hembygdsområdet i Jörn, öppet kl. 12 – 15

kl. 12.00 Välkomnande
kl. 12.30 Anahita Ghazinezam, författare, kulturskribent och journalist berättar sin bok VÅLD OM TRÄD OCH SLÖJD OCH MÄN och om hur det var att komma till Jörn 1989 som 9-åring. Vi får även lyssna på några jörnsbors minnen från den här tiden. Efter det ca 60 minuters långa programmet kommer Anahita att sälja och signera sin bok.

För Hembygdsföreningens hela program se här. Det kommer att finnas möjlighet att köpa fika, hamburgare och hembakat bröd från bagarstugan.

Järnvägsstationen i Jörn, öppet kl. 15 – 17

Fredag 7 juni
Järnvägsstationen i Jörn, öppet kl. 15 – 19

kl. 15 Workshop Skapa draghundar med Eija Åhman och Kerstin Schmidt.
Nu kör vi Jörns egen version av Sara kulturhus sittkuddar. Det finns ett 20-tal innerkuddar på ca 60×18 cm. Kom och var med och designa en tågvagn som tillsammans med de andra dragstoppen bildar ett tågset runt fönsterna i det vackra stationshus. Ta med eget material eller köp på plats för en billig peng. Sen dekorerar du din vagn efter egen fantasi och förmåga; brodera, applicera, tova, fläta, måla.
Har du inte möjlighet att vara med på workshopen så kan du hämta ut och göra kudden hemma. Utlämning sker under samma tid eller den 8/6 mellan kl 15 och kl 17 eller efter ö.k. Först till kvarn gäller. Draghunden lämnas in till JESS senast 10/10. Under  berättarfestivalen v. 42 görs en utställning och omröstning av finast eller roligast tågvagn utses. För alla åldrar men barn under 12 år tillsammans med vuxen.

kl. 18.00 Filmvisning av ”Minnen ur marken” samt regissörsamtal med Elisabet Kedziora om varför muntligt berättande både är en viktig och vacker tradition.
Vördnaden för berättartradition, folksägner och äldre människors kunskaper är drivkraften bakom “Minnen ur marken”, ett filmprojekt där Elisabet Kedziora levandegör historien såsom den berättas genom Britt-Marie och Ann. Två äldre damer som vuxit upp runt Jörn och som minns sin barndomstid, berättelserna om bäran och vittran som de gamla talade om, om sommarbarn från Tyskland, kyrkan som brann och om traktens förvandling över sju decennier. Deras minnen vävs samman med visuellt poetiska element vilket blir till en sinnligt vacker filmberättelse.

Elisabet är filmare och historiker. I detta projekt kombineras dessa världar och muntlig historia levandegörs. Muntlig historia och storytelling har fört kunskaper vidare genom mänskligheten sedan dess gryning, men historievetenskapen har först de senaste decennierna börjat synliggöra det kulturella arv som bor i muntligt berättande. I en historieskrivning där imperier, ideologier och kungar varit i fokus har den “lilla” människans historia, minnen och erfarenheter ansetts betydelselösa. Kanske framförallt människan ute på landsbygden i de norrländska skogarna har förbisetts. I detta projekt lyssnar Elisabet till dessa minnen, inte bara för att visa respekt för Anns och Britt-Maries historier utan för att dessa minnen snarare än att vara betydelselösa detaljer, vittnar om en viktig del av den svenska folksjälen.

kl. 15.00 – 19.00 Ursinnig simning på Jörns bad och sport.
Utmaningen pågår 3, 4 och 7 juni under ordinarie öppethållande

Lördag 8 juni
kl. 10.30 – 15.00 Sara-dag i byn Missenträsk, Missenträsk skola och bönhus. Arrangemang av Missenträsk bygdegårdsförening, Sara Lidman-sällskapet och Vuxenskolan. Inträde 150 kr
kl. 11.00 Robert Tedestedt & Harald Larsen
kl. 12.00 Jörnsrevyn spelar Sara-sketch
kl. 13.00 Lunch/kaffe/fika
kl. 14.00 Bröderna Åhman

Järnvägsstationen i Jörn, öppet kl 15 – 17

kl. 15.00 Filmvisning av ”Minnen ur marken” samt regissörsamtal med Elisabet Kedziora om varför muntligt berättande både är en viktig och vacker tradition. Se mer beskrivning ovan 7/6.

Söndag 9 juni
Järnvägsstationen i Jörn, öppet kl 13 – 15

kl. 13.00 Berättarcafé ”Järnvägars” med berättare från Skelleftebygdens berättarförening. De berättar reseminnen, om det som gick bra, mindre bra och det som som tog en till helt oväntade platser. Om tågresor man aldrig glömmer eller gärna vill glömma.

Järnvägsgatan 23 i Jörn, öppet kl. 15.30 – 17.30
Öppen ateljé hos konstnär Sara Forsström som visar sin nya ateljé i Jörn och berättar om sitt skapande.

På Järnvägsstationen pågår under festivalens öppethållandet: 
– Utställningarna Återblick Sara & Missenträsk och Näver ur gömmorna.
– Visning Cornelia Jakobs framträdande under Trästocksfestivalen 2021 på – Jörns JVSTN i samarbete med Trästocksfestivalen i Skellefteå.
– Fikaservering!
– Från 7/6 finns möjlighet att hämta material till ”Draghundar” om du vill delta i utmaning och utställningen i höst under v.42.

JESS är huvudarrangör för Ursinnig Festival. För att ha möjlighet att genomföra den på ett så bra sätt som möjligt samarrangerar JESS den tillsammans med Jörns hembygdsförening, Jörns IF, Hotellet i Jörn, Skelleftebygdens berättarförening, Missenträsk bygdegårdsförening, Bilda, Vuxenskolan och framförallt Skellefteå kommun.

Alla arrangemang är kostnadsfria att delta i utom Sara-dagen i Missenträsk men det är inte kostnadsfritt att arrangera en festival så JESS är beroende av bidraget som kommunen ger och på det vis som våra samarbetspartners bidrar. Vill du också bidra till nästa års festival eller övriga arrangemang som JESS ordnar mer än med att fika finns möjligheten att ge ett frivilligt bidrag till JESS via swishnr 123 516 77 88. Tack på förhand!

Synpunkter på programmet eller något du vill tipsa arrangörsgruppen om, maila ursinnigfestival@gmail.com