Knuffar-historier

Historik om Knuffarkuppen i Jörn
Jörns Skoterklubb har sedan tidigare arrangerat isbilsrace för företag och kompisgäng som körs på gamla skoterbanan.

Hösten 2012 hade skoterklubben hört talas om en isbilstävling som kördes i Lycksele för vanligt folk i vanliga bilar. Det skulle vara ett billigt alternativ för de som ville prova på att köra en isbilstävling under mer lekfulla former. Skoterklubben kontaktade arrangörerna i Lycksele och fick veta hur deras koncept såg ut.

För att få ett bra underlag spolas skoterbanan upprepade gånger med vatten på vintern så att det ska finnas tjockt med is som håller att köra på under vintern/våren.

I december 2012 gick så starten för den första Knuffarcupen i Jörn. De första åren arrangerades det 2 stycken Knuffarcuper varje vinter men de sista fyra åren har det körts bara en Knuffarcup per vinter. Totalt med Knuffarcupen som kördes i mars 2020 så har det blivit 12 st.

Arrangörerna tror att det koncept som gällde i Jörn har varit uppskattat av deltagarna och det är flera lag som ständigt återkommit år efter år.

Eftersom Knuffarcupen är beroende på ett hyfsat väder så har det inför varje tävling varit ett orosmoment med väderlek och kyla eller värme. Vi kan lugnt säga att vi har i alla fall haft tur med vädret.

De flesta gångerna har det varit helt okej väder även om vi också har haft ner mot -28° vid start. Om vädret är dåligt har det märks direkt på antal åskådare. De som kör tävlingen kommer ändå oavsett väder.

Det har under åren varit deltagare från både när och fjärran. Lag från Jörn, Boliden, Skellefteå, Arvidsjaur, Lycksele, Boden och Husum har återkommande hittat till Jörn. 2018 hade vi till och med ett lag med grabbar från Slovenien som körde.

Tävlingen i mars 2020 blev den sista Knuffarcupen i Jörn. Den avslutande tävlingen kunde inte ha slutat bättre. 29 lag till start, helt perfekt väder, mycket publik och inga allvarligare incidenter på banan.
Johnny Lindblom Jörns Skoterklubb, 2020-05-05

Heavy Hitters – valdes ut av Johnny eftersom de alltid är de som anmäler sig först till tävlingen och som också är först med att betala in anmälningsavgiften. Teamet består av Gilbert Karlsson, Peter Barrljung, Rolf Karlsson och Simon Samuelsson. De har varit med och knuffats i 10 år. De brinner för detta och så fort en tävling är avslutad startar planerna på hur nästa års körning ska gå att optimera.

Amatörerna – valdes ut då deltagarna både kört tävling och varit engagerade som funktionärer i flera år. Teamet består av Lars Sjöström, Erik Norberg och Peter Stensmar. De var med från första året men deltog inte i båda tävlingarna som kördes.

Kul-Tur-Kvinnor – Vi utsåg oss själva utifrån att vi blev utmanade och helsponsrade av teamledaren i Team Oklart, Algot Samuelsson. Vårt team, i bilen, Ann-Sofi Burström, Gunnel Flinta, Ingalill Degerfelt och Jennie Samuelsson. För att vi skulle klara eventuella bilproblem hade vi höggravida Anna Holmgren som depotchef och Alma Samuelsson som däck- och fikaansvarig.