Knuffarcupen

Kultur odla
En del av kulturen är motorkultur. Jörns skoterklubb har i flera år arrangerat Knuffarcupen som har engagerat och fått många jörnsbor, unga och gamla att just odla sitt motorintresse.

I år blev vi, ursinniga festivalplanerare, utmanade att ta del av denna kultur genom att delta som ett lag, i en egen bil den 7/3. Det enda vi behövde göra var att infinna oss på skoterbanan vid utsatt tid för besiktning, betala avgiften och köra så klart. Två av oss var ytterst tveksamma men vad gör man inte för att tillhöra och tillföra.

Vi är glada att vi deltog och gick utanför vår bekvämlighetszon. Vi fattar och respekterar att ni som älskar detta brinner för det, snacka om Ursinne och kultur i allra högsta grad. Fort gick det inte för oss men vi kom på 18:e plats av 29 deltagande lag. Här en kort glimt av vår KUL-TUR

För att få mer kunskap om arrangemanget har vi pratat med Skoterklubbens kassör Johnny Lindblom. Ta här del av berättelse om hur det hela startade och hur det nu tyvärr slutar.

Vi bad även om tips på knuffar-lag som varit med länge och som kunde vara intresserade att dela med sig av sina knuffar-berättelser. Det blev:
Heavy Hitters och Amatörerna

För att samla berättelser, i en trygg miljö ordnades ett berättarcafé på skoterbanan. De inbjudna knuffar-lagen bjöds på mat av matgruppen.


Varm italiensk macka med syrlig limesås, paprikamajonnäs och tomatsalsa


Omelett gjord på ägg från Storträsk, stekt bacon och gul lök.


Avslutningsvis kaffe över öppen eld.

Som det berättades. Tyvärr hade det planerade filmteamet fått förhinder och uteblev och av de korta amatörfilmer som spelades in håller ingen måttet att visas offentligt.


“Minns ni året när det var så tinat. Då gick det undan. Vi körde 2 mil längre än vi gjort tidigare race. Vi har varit med i många tävlingar men aldrig stått på prispallen. Men om det skulle göras en maratontabell då skulle vi ligga bra till”.


“Nog körde ni när det var hitindelning? Det var hårt. Gick fort!”
“Det har varit mycket skrattat åt andra, deras påhittade lösningar, som när en bil fick rutan krossad och de bara slet ut dörrsidan och tejpade upp som fönster”.


“Det måste vara en bra speaker som gör det roligare för publiken. I ärlighetens namn är det här ingen publiksport”
“Kan vara allvarligt om man inte tänker sig för.”


“Ja jag blir så yr och åksjuk så tuggar ju åksjuketuggummi från start till mål, skulle inte gå annars”. “Men va?! Det visste jag inte”.
“Minns en kille som redan i klass 9 räknade ner dagarna tills han själv skulle få köra knuffarcupen”


Kul-tur-kvinnornas depåt-team minns med fasa vår inställning till att snabbt vara på banan igen efter punktering och däckbyte… Skulle hinnas med både dass-besök, en rök och nån uttalade visst orden “bråttom har vi inte”… Då tog de till orda, “Sätt er NU”. Fanns inget att göra än att lyda trots att bilen fortfarande var upphissad med domkraft. Igen med dörrarna, på med bälten, kolla radion och då kom kom nästa kommando, kör och samtidigt dånade bilden i backen. Vilket däckbyte!

“Å hade vi inte fått punktering, ja då hade vi nog vunnit hela kalaset…”

Ta del av korta filmklipp från tävlingsdagen. I det ena klippet hör man hur speaker Mats Bohman påannonserar den sista racet i Kultur-knuffarcupen, medvetet eller inte, kultur påverkar.

Mer bilder från Knuffacupen finns på skoterklubbens hemsida och Facebook