Bröderna Berglund

Vid ett planeringsmöte inför Ursinnig festival 2020, innan Corona-viruset, framfördes ett önskemål att arrangera ett berättarcafé där bröderna Berglund berättade om tiden när de tävlade i skoterkörning på 70-talet.

Bröderna är tillfrågade och när världen återgår till det normala blir det ett berättarcafé på det temat, även om de blygsamma som de är, först var ytterst tveksamma till att det fanns något att berätta och än mindre någon som verkligen var intresserade att lyssna.

Kent Berglund, Tyringe/Myrheden
“Vi sålde skotrar på BP det var så det började. Ett lopp som jag minns tydligt var första tävlingen Christer var med i, långlopp i Ammarnäs. Jag hade två skotrar så han fick låna den ena. Han låg en bit före mig men jag bestämde mig, efter nästa krön tar jag honom, icket att han ska vinna över mig med min skoter. Efter krönet var målsnöret så jag hann aldrig förbi. Snuvad på vinsten, av brorsan, nej det var inte kul”.

Ett annat minne: Då var det jag och Ulf som kampades. Han körde om mig och det gillade jag absolut inte så gjorde något ryck och skoterglasögonen åkte i väg. Jag fick stanna för att söka dem i snön men var spårlöst borta. Ulf fortsatte köra och kom så klart före i mål. När jag väl kom i fram hängde glasögonen runt halsen…

Kent hälsar till alla festivalbesökare från soffan i Tyringe där han tar del av festivalen via facebook och hemsidan.

Ulf Berglund, Myrheden
Här finns det ohejdat mycket berättelser att lyssna på för den som vill och inte är rädd att få kramp i sina skrattmuskler. Vad som är sant och inte är det bara berättaren som vet. Under festivalens invigningsdag hade vi glädjen att lyssna på SM-vinnaren från 1972. Varsågoda och lyssna.

Christer Berglund, Skellefteå
En inledande fråga var allt som behövdes när vi besökte Christer i karantäntider, sedan forsade minnen fram. Ett starkt och roligt minne är så klart första tävlingen han körde, med brorsans Kents skoter och vann med 3 sekunder, långloppet Sorsele – Ammarnäs.

Ett annat mindre roligt minne är loppet som avbröts då en förare försvann i snöstormen och loppet fick avbrytas. Själv blev han också varande på fjället ett tag efter att fjärde remmen sprängts. När han äntligen blev bärgad syntes bara handtaget på skotern ovanför snön.


Bygget av skoterbanan i Jörn, vilka som var med och engagerade sig och sponsringen av Jörnträ för att få bana och värmestuga på plats. Med värme minns han också eldsjälarna, mekanikerna Svante och Sven-Erik som det inte gått att klara sig utan. Hör hur det gick till när den gamla värmestugan brann upp.

Drivkraftigt berättande om hästkrafter

Stefan Berglund, Skellefteå
Preskriptionstiden för skoterfusk har passerat… Stefan ägnade sig åt ishockey i stället för motorer men när Christer hade brutit foten fick han uppdrag att köra en tävling för att om möjligt samla poäng till brorsan. Med en A-licens i näven, med hjälmen påtagen från start körde han så sitt första och enda race.

Stefan fick sitta i bilen till just innan start, med hjälmen på för att inte bli avslöjad…

Vill du höra mer berättat, exempelvis hur det lät när 100-120 skotrar varvade upp inför start på isen nedanför bron i Sorsele, då ska du hålla utkik efter kommande berättarcafé, när Corona-tiden är slut.