Susanne Walkepää

Jag heter Susanna Walkeapää ”Sussi” och jag är en fritidsslöjdare. Jag kommer från en familj där far var sameslöjdare och lärare och mamma var samesköjdskonsulent och slöjdade jämt, så jag har prövat det mesta!

Nu i dessa coronatider har jag pysslat och virkat med pärlor som min Ahkka/farmor jobbade med. Det är en sydsamisk tradition.

Själv är jag lärare och har jobbat i Jörn som invandrarlärare, de senaste 10 åren. Innan min pension arbetade som rektor på en sydsamisk skola i Norge. Min anknytning till Jörn är att min man har haft renar inom Svaipa sameby, efter sin morbror. Vi kom ursprungligen från Jokkmokk där vi hade renar. Själv har jag anknytning från Ammarnäs där min mor kom från. Men jag är uppvuxen i Jokkmokk där min far arbetade på sameskolan.

Min man och jag köpte ett hus i Jörn som vi skulle ha som vinterbostad men det blev så att vi flyttade hit när barnen flyttade hemifrån. Somrarna är vi uppe till fjälls där vi har vårat sommarviste i Jokkmokksfjällen. Min man är även några veckor i Arjeplogsfjällen och hjälper barnen med kalvmärkningen.

Mina övriga intressen är resor, garva renskinn, lyssna på böcker, motionera och hjälpa till med loppisen som vi några kvinnor startat i Jörn.