Täljaren Murray McBride

Jag bor med min fru, Karin, i gamla prästgården i Bastuträsk. Det var här, för 34 år sedan som vi hämtade vårt vigselbevis. Karins syster och svåger, Birgit och Lars Lundström, bodde här och arbetade som kantor och präst i församlingen innan de flyttade till Jörn där de också var mycket omtyckta. Jag har byggt en verkstad i huset där jag kan arbeta med älghorn och skapa unika smycken i älghorn från området.

I min ateljé kan besökare se omkring 90 olika smycken, halsband, örhängen, tavlor och nyckelringar.

Jag började tälja i älghorn som hobby för över 15 år sedan för att koppla av från mitt krävande arbete som präst i England. Till att börja med gjorde jag presenter till min fru och familjemedlemmar. Under årens gång lärde jag mig mera och prövade mig fram med olika verktyg för att kunna skapa saker i detta svårarbetade material.

Jag fick också nöjet att träffa Randolf Lindblom från Jörn, som blev känd vida omkring för sin skicklighet. Randolf och hans dotter, Ingrid Åhman, delade med sig av sina kunskaper om hornarbete som de lärt under många år och utvecklat till mästarklass i knivslöjd. Randolf uppmuntrade och manade mig att tälja mer. Jag kände att jag ville utveckla det jag kommit att älska, att skapa unika smycken i älghorn, så jag beslöt att lämna mitt arbete som präst i England och flyttade till Sverige för fyra år sedan. Nu täljer jag på heltid.

Jag studerade på jordbruksskola för många år sedan och blev intresserad av biodling. Men många år passerade innan jag hade ett lämpligt ställe att kunna börja som biodlare. När vi flyttade till Bastuträsk blev detta också möjligt med hjälp av erfarna biodlarparet, Kjell och Inger Lundqvist. Vi förlorade ett av våra två samhällen under den första vintern, och ifjol svärmade två samhällen så vi är många erfarenheter rikare. Vi har övervintrat 3 samhällen i år och hoppas på en fin sommar för pollinering och honungsskörd, honungen är mycket populär med familj och vänner.

Se utställningen här


Fler bilder och information hittar du på:
www.murraytaljaren.se
Email: info@murraytaljaren.se
Följ mig på Facebook: @murraytaljaren