Så här blev det

Här publiceras axplock av det som har genomförs under festivalen. Eftersom det är flera programpunkter varje dag under 10 dagar kommer det inte att hinnas med dokumentation från alla tillfällen men vi uppskattar allt engagemang och jobb som ni alla medarrangörer lagt ner för att få till detta Ursinne. Aktuellt program

Invigningsdagen 4/6 – Folkets park i Jörn

Tack för att ni kom!
Som arrangörer är vi mycket nöjda med dagen och hoppas att ni hade det bra. Ella Linderstedt höll ett fantastiska invigningstal om hur hon upplever det att bo och leva i Jörn. Talet satte prägel på dagen och resten av festivalen.
Ellas tal

Urpremiär av låten gjordes på invigningen av Ursinnig Festival 2022

Danssaga, Stenmålning, Lifsens byar, Ortsnamn i Jörnsbygden & Jazzcafé

Ett stort antal barn och vuxna deltog i danssagan och stenmålningen.
Ulf Lundström berättade om historien bakom ett flertal ortsnamn i Jörnsbygden. Information om Lifsens byar, ett samarbete mellan Sara Lidman-sällskapet och JESS med syfte att lyfta Jörnsbygden, människor, platser och berättelser. På eftermiddagen fylldes logen snabbt inför jazzcafé med Tommy Forsells kvintett och Liz Lundberg.

Söndag 5/6
Berättarvandring på Österjörns kyrkogård och Öppet hus i byagården. Ännu en trevlig dag med sol, vind, berättelser, fika och spännande möten. Berättarvandring under guidning av Lennart Wikbladh där både skratt och allvar inrymdes. Simon Samuelsson berättade om perennplanteringar och minneslundens förnyelse. Efteråt besökte flertalet av de frusna vandrarna byagården för kaffe med dopp. I fjol under rådande pandemi var vi ett 20-tal besökare och nu vi drygt 60 st. Nästa år…

Måndag 6/6

Firande på hembygdsgården med tal, sång, blommor brödförsäljning och många många trevliga möten mellan alla som besökte. Kl 14 var det Berättartimme med Ulf Berglund som berättade egna anekdoter från sin uppväxt i Jörn och Jan Sehlstedt från Skelleftebygdens berättarförening som delade historier från bland annat Granbergsträsk och Lindå.

Onsdag 8/6

Berättarcafé I Gustav Vasas spår med Johan Samuelsson
Närmare 50 besökare gästade när Johan berättade som sin resa mot Jubileumsvasan och sedan själva genomförandet. Mycket spännande och bra uppbyggd berättelse. Vilken berättare och framförallt vilken kämpe! Jubileumsvasan gick av stapeln i februari i år och var så långt som möjligt en kopia av det första Vasaloppet 1922. Johan kom på en hedersvärd 4:e plats trots skidproblem. Inte för inte han är en av våra Jörnsambassadörer!